Bizonyára már mindenki – legyen az tudatos vállalkozó vagy egyszerű polgár – tud róla, hogy jövő évtől az alanyi ÁFA mentesség felső határa már biztosan 8-ról 12 millió Forintra növekedik. A vállalkozók között legnagyobb dilemma előtt a kisadózó „KATA-s” vállalkozások állnak, hiszen a tételes kisadó bevételi határa is 12 millió Ft. Sokan eddig a 8 millió Ft feletti, de 12 milló Ft alatti bevételt csak úgy tudták megcélozni, hogy ÁFA körösként kellett tevékenykedniük.

Így érthető a kérdés, hogy megéri-e így folytatni? Az alábbi eszmefuttatást eredendően alanyi ÁFA mentes adózóknak is címezzük, hátha ihletet merítenek az ÁFA körös státuszhoz.

(Felhívnám a figyelmet, hogy a cikk tartalma nem általánosítható minden vállalkozásra, a döntést szakember segítségével érdemes meghozni a jövőre vonatkozóan!)

A legfontosabb adózási különbséget a legtöbben ismerik az ÁFA körösség és az alanyi mentesség között:

 • az alanyi mentes adózó szinte mindig (van azért kivétel) adómentes számlát állít ki minden ügyfelének, viszont nem jogosult ÁFA visszaigénylésre
 • az ÁFA körös adózóknak az ÁFA területi hatályán belül forgalmi adóval növelt „bruttó” számlát kell kiállítaniuk, és a beszerzéseikben felszámolt ÁFA-t vissza tudják igényelni, tehát csökkenthetik az az állam felé fizetendő adókötelezettségüket

A közhiedelem az alanyi mentességet a „könnyebb útként” ismeri, míg az ÁFA körösséget plusz teherként bélyegzi meg. A kép ennél árnyaltabb, nem lehet általánosan jóként és rosszként titulálni a két adózási módot sem, ezt a körülmények és a tevékenység maga határozhatja meg.

Alanyi mentesség előnyei:

 • Bizonyára már mindenki vásárolt számlával cégtől akár terméket vagy szolgáltatást. Alapesetben a kiadásunk a bruttó ár, ezt is vesszük figyelembe mikor vásárolunk. Viszont az eladó bevétele csak a nettó ár, a felszámított ÁFA-t mi mint végfogyasztók fizetjük meg. Ezt majd az eladó legtöbb esetben továbbutalja az államnak. Visszaszámolva a bruttó ár 21,26% az ÁFA tartalom, azaz 100.000 Ft-ból 21.260 Ft, a nettó 78.740 Ft.
  Az alanyi mentes vállalkozó, mivel ÁFA mentesen tud értékesíteni, ezért a nettó bevételét nem kell megnövelnie az ÁFA-val, tehát így árversenybe kerülhet az olyan ÁFA körös vállalkozásokkal szemben, akik hasonló vagy ugyan azt a terméket vagy szolgáltatást ÁFA-val növelten árulják. Természetesen ez akkor a legtipikusabb, amikor az alanyi mentes vállalkozó nagy árréssel és kevés költséggel dolgozik, és a megrendelői főleg magánszemélyek vagy olyan gazdasági szervezetek, akik nem tudnak ÁFA visszaigénylést érvényesíteni.
 • A másik ismert előnye, hogy alapesetben kevesebb adminisztrációt igényel az alanyi mentes vállalkozás adóügyi szempontból. Ez csak akkor igaz, ha kizárólag belföldre értékesítünk, vagy csak belföldi beszerzéseink vannak. Ezekről az esetekről oldalunkon több cikk is található

Alanyi mentesség hátrányai:

 • Egyik legnagyobb hátránya, amire már korábban is kitértünk, hogy a beszerzéseket terhelő levonható ÁFA-t nem tudjuk visszaigényelni, tehát a költségeink bruttó költségek.Másrészt a mai vállalkozók már több különféle online szolgáltatást vesznek igénybe külföldi szolgáltatóktól (FB, Google), akiktől ha ÁFA körösök lennének, kérhetnének ÁFA mentes számlát is, ami utólag már nem kell leadózni.

ÁFA körösség előnyei:

 • Ami az alanyi mentesnek hátrány, az itt előny: a beszerzések ÁFA-ja visszaigényelhető, illetve külföldi szolgáltatások vagy termékek esetén alanyi mentes számla igényelhető úgy, hogy azt nem kell már leadózni. Gyakorlatban ez úgy működik, hogy az ÁFA-s eladásainkkal az ügyfelektől ÁFA-t szedünk be (nettó-bruttó különbözete). Viszont a belföldi beszerzéseink bruttó összegűek, de ha rendelkezünk róla számlával, és a beszerzés a vállalkozásunkhoz közvetlenül kapcsolódik, valamint az ÁFA törvény nem tiltja a „levonását”, akkor a felszámított ÁFA-t visszaigényelhetjük olyan módon, hogy az ÁFA bevallási időszak végén csak a fizetendő és visszaigényelhető ÁFA különbözetét kell megfizeti az államnak, így több pénz marad a vállalkozásban. (vagy akár vissza is igényelhetjük, ha nincs fizetendő ÁFA az adott időszakban, bár ez nem ajánlott mert a NAV ellenőrizhet minket).
 • Ugyanezen elv mentén az ÁFA körös ügyfelek (adószámukban „-2-„ szerepel), nem látják kárát a felszámított ÁFA-nak, mivel ők is vissza tudják igényelni az általunk kiszámlázott ÁFA-t. Tehát nekik nem lesz plusz költség, a nettó összeg kerül majd költségként elszámolásra a könyvelésben. Olyat is hallani, hogy „jobban is szeretik” az ÁFA-s számlát.
 • Cash-flow: mivel az ügyfelektől beszedett ÁFA-t nem azonnal, hanem a bevallási időszakok utáni hónapban kell megfizetni az állam felé (havonta, negyedévente vagy évente), ezért eddig az időpontig a felhalmozott ÁFA növeli a likviditást (pl. beruházások vagy más költségek megfizetett ÁFA-ja finanszírozható meg, vagy addig befektethető ez a pénz árfolyam- vagy kamatnyereség elérésére).

ÁFA körösség „hátránya”:

 • Az alanyi mentességgel ellentétben itt már jóval több adókötelezettségnek kell eleget tenni (ÁFA nyilvántartás, bevallás és adófizetés), emiatt szinte biztos, hogy szakember segítségére van szükségünk, ami költséget jelenthet.Véleményem szerint bármilyen vállalkozás működtetése esetén érdemes együtt dolgozni könyvelővel, természetesen olyan módon vagy rendszerességgel, ahogy ezt a körülmények megkövetelik.Viszont ennek pozitív oldalai is vannak, hiszen a „szükség nagy úr” elvén már muszáj folyamatos könyvviteli/adózási szolgáltatást igénybe vennünk. De az biztos, hogy nem csak ÁFA miatt, hanem a teljes vállalkozói működésünk kockázatait így csökkenteni tudjuk, hiszen szakemberünk a teljes vállalkozás adóügyeit kontroll alá fogja venni. Persze jogainkat úgy tudjuk a legjobban érvényesíteni, ha szerződést kötünk és ellenőrizzük, hogy jövőbeni könyvelőnk (vagy adótanácsadónk) szerepel-e a nyilvános nyilvántartásokban. Az is előny, ha felelősség biztosítással is rendelkezik, hogy az esetleges károkozását a biztosító fizesse meg számunkra.

Néhány szemléltető példa, hogy a két adózási mód előnyeit hogyan lehet a legjobban kihasználni:

 1. „A” vállalkozó multiknak számláz be informatikai szolgáltatásokat. A munkához nagy értékű hardver parkra van szüksége, és programokat is kell bérelnie. „A” vállalkozó ÁFA körösséget választott, mert a megrendelői mind ÁFA körösek, tehát vissza tudják igényelni kiszámlázott ÁFA-t, ahogy ezt teszi az „A” vállalkozó a beszerzéseit illetően.
 2. „B” vállalkozó szabadúszóként webgrafikai munkákat végez javarészt külföldi megrendelőknek. A tevékenységéhez külföldről vásárolt grafikai mintákat/sablonokat használ fel, amiket személyre szabottan átalakít az ügyfeleinek, valamint jutalékot is fizet a munkáját közvetítő külföldi weboldalaknak. „B” vállalkozó ÁFA mentesen számlázhat külföldre, és a külföldről vásárolt szolgáltatásairól adómentes számlát kap, ami után már nincs adófizetési kötelezettsége.
 3. „C” vállalkozó személyi edző. Ügyfelei magánszemélyek, de van amikor fitnesz teremben tart csoportos órákat. Ügyfeleit a saját maga által bérelt helyiségben fogadja, amiről ÁFA mentes számlát kap. Más költsége nagyon nincs, ÁFA-t sem kell befizetnie mert alanyi mentes, tehát a bevételeiből nem kell ÁFA-t továbbutalnia az állam felé.
 4. „D” vállalkozó ékszereket és dekor termékeket készít eladásra. Általános költségei az alapanyag és a posta, viszont jelentős hozzá adott értékkel dolgozik, hiszen a befektetett idejét és tudását adja el. Tudna ÁFA-t visszaigényelni az alapanyagból, de akkor a magánszemély ügyfeleinek ÁFA-val kellene számlát adnia, ami csökkentené a nettó profitját, ezért alanyi mentességet választott.

Összességében az alábbi ökölszabályt tudjuk javasolni:

Ha ügyfeleink javarészt ÁFA körös vállalkozások, akkor ne féljünk kihasználni az ÁFA körösség előnyeit, ha vannak olyan kiadásaink, amelyek a vállalkozás érdekében merülnek fel. Ha külföldre számlázunk, akkor a legtöbbször azt ÁFA mentesen tehetjük meg, tehát ilyenkor az alanyi mentesség és az ÁFA körösség tekintetében nincs lényegi különbség a gyakorlatban, viszont a kiadásaink ÁFA-ját ugyan úgy visszaigényelhetjük, vagy külföldi beszerzéseinket ÁFA mentes számlával is tudjuk kérni utólagos adófizetés nélkül.

Ha partnereink főleg magánszemélyek, és alacsony költség hányaddal dolgozunk, az alanyi mentesség a legjobban megtérülő forgalmi adózási forma.

A témával kapcsolatos kérdések esetén forduljanak hozzánk bizalommal. A jövő évre vonatkozó döntést az ÁFA tekintetében a vállalkozóknak változásbejelentőn 2018.12.31 kell megtenni a NAV felé.