A 2021-es KATA szigorítások miatt sajnos lesznek olyan vállalkozók, akik az eddigi bevételszerző tevékenységüket nem tudják majd kisadózóként tovább folytatni, példaként gyakori esetek lehetnek az alábbiak:

 • belföldre számláznak egy ügyfél részére 3 millió forint éves összeg felett, emiatt a megbízó 40%-os adót nem fogja vállalni (azaz nem köt szerződést a KATA-s vállalkozóval vagy csak 3 millió Ft alatti összegre)
 • külföldre számláznak egy ügyfél részére 3 millió forint éves összeg felett, emiatt a kisadózót terhelné a 40%-os adókötelezettség (és így drasztikusan megdrágulna a KATA adóterhelése)

   

  Frissítés 2020.10.13: az őszi adócsomag a külföldi partnertől származó bevétel 40%-os adókötelezettségét 28,57%-ra csökkentené, mivel az adóztatott bevételnek a 71,42%-át lenne az adó alapja

 • partnerei kapcsolt vállalkozások (saját cég vagy közeli rokoni szálak fűzik hozzájuk), emiatt már az összes bevétel 40% adó alá esne a megbízónál

Tehát felmerül a kérdés milyen adónemek választhatóak a KATA adón kívül? Ezeket vesszük sorra bemutató jelleggel, kiemelve az adók előnyeit.

I. Egyéni vállalkozás SZJA adózással (költségelszámolással)

 • jövedelem (bevétel-költségek) arányos adó, a fizetendő adó profit után kell fizetni
 • a keletkezett adózott jövedelmet (profitot) évente kötelezően le kell adózni
 • a járulékokat (TB, Szociális hozzájárulási adó) legalább havonta a minimálbér után még kell fizetni, ha a vállalkozó főállású (nincs máshol teljes állású munkahelye, nem tanul vagy nyugdíjas)

Előnyös lehet: mellékállású vállalkozóknak (nincs kötelező TB fizetés), magas költséggel párosuló bevételszerző tevékenység esetén. Nyugdíjasok mentesülnek a TB fizetés alól.

 

II. Egyéni vállalkozás SZJA átalány adózással (évi maximum 15 millió Ft bevételig!)

 • tevékenység függően a törvény egy átalány költséghányadot állapít meg (főszabály szerinti ez 40%, de bizonyos ipari. mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenységek esetében 80-87%-is lehet)
 • a megállapított jövedelem (bevételek-törvényi szerinti költséghányad) után kell megfizetni a járulékokat és az SZJA-t, főállásúként legalább a minimálbér után
 • kiváltja az eredményt terhelő adókat, tehát adó javarészt fizetendő járulékok

Előnyös lehet: alacsony költségű tevékenységek esetén (illetve akiknek a törvény 80%-os költséghányadot állapít meg), vagy olyan főállású vállalkozóknak, akiknél fontos a magas TB fizetés (nyugdíj, szülés utáni ellátások).
Nyugdíjas vállalkozóknak csak SZJA-t kell fizetniük az átalány jövedelem után.

III. Társas vállalkozás Társasági adóval (TAO)

 • a társas vállalkozás (BT vagy KFT) mint jogi személy számvitel adózás előtti eredményét (profitját) terhelő adó
 • az vállalkozás adózott eredménye a tulajdonos(ok) döntése alapján osztalék formájában vehető ki a vállalkozásból (SZJA és Szociális hozzájárulási adó terheli), de akár tovább vissza is forgatható a vállalkozásba (beruházásokra, későbbi költségek fedezetére)
 • a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosai (pl. Ügyvezető) után legalább a minimálbér után még kell fizetni a járulékokat, ha az főállásban látja el a feladatait

Előnyös lehet: Ha a KATA adózású vállalkozás megtartása mellett tevékenység egy része kiszervezhető egy külön vállalkozásba, amelyben a költségek elszámolásra kerülhetnek, valamint beruházás esetén adókedvezmények vehetőek igénybe.
Optimálisan minimális járulék fizetés mellett osztalékként vehető ki a profit a legtöbb esetben a vállalkozásból.

(adózási struktúra hasonló az I. pontban leírt SZJA adózáshoz)

IV. Társas vállalkozás Kisvállalati adózással (KIVA)

 • a társas vállalkozás (BT vagy KFT) mint jogi személy bér és osztalék jellegű költségei jelentik az adóalapot, azaz „egyszemélyes” tevékenység esetén a vállalkozásból kivett jövedelmek adják az adóalapot.
 • az vállalkozás eredménye tulajdonos(ok) döntése alapján osztalék formájában vehető ki a vállalkozásból (SZJA és Szociális hozzájárulási adó terheli), de akár tovább vissza is forgatható a vállalkozásba (beruházásokra, későbbi költségek fedezetére)
 • a vállalkozás személyesen közreműködő tulajdonosai (pl. Ügyvezető) után legalább a minimálbér után még kell fizetni a járulékokat, ha az főállásban látja el a feladatait, viszont a kisvállalati adót kiváltja ezeknek egy részét (Szociális hozzájárulási adót és a Szakképzési hozzájárulást)

Előnyös lehet: Ha a KATA adózású vállalkozás megtartása mellett tevékenység egy része kiszervezhető egy külön vállalkozásba, amelyben a költségek elszámolása mellett a fennmaradó eredmény havi bér formájában kerül kifizetésre (számít a magas TB fizetés pl. nyugdíj és szülés utáni ellátások miatt). Alkalmazott foglalkoztatása esetén is ez egy előnyös adózási forma lehet.

 

Kiegészítés a III. és IV. ponthoz: Egyéni vállalkozás abban az esetben folytatható egy társas vállalkozás mellett, ha ott az EV nem korlátlanul felelős tag, tehát egyéni vállalkozó Betéti Társaságban csak kültag lehet, amíg KFT-ben bármikor lehet tulajdonos és végezhet tevékenységet.

 

ÖSSZEFOGLALVA:

A KATA szigorítás a tevékenység függvényében magával hozhatja egy másik adónembe való átlépést, vagy a tevékenység egy részének másik vállalkozásba való kiszervezését (több vállalkozás párhuzamos működtetésére van lehetőség).

Javasolt a körültekintő informálódás, valamint minél több esetre való számszerűsített adókalkuláció készítés, ami sokat segíthet a tevékenységhez kapcsolódó legjobb adózási mód kiválasztásához. Ebben mi is segítséget tudunk nyújtani akár online is, keresse ADÓKALKULÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSUNKAT honlapunkon!

 

A KATA 2021 KISOKOS – Az új szabályok értelmezése és megoldási alternatívák E-KÖNYV tartalma ide kattintva tekinthető meg.

KATA 2021 KISOKOS