ADÓ OPTIMALIZÁLÁS

Legyen szó egyéni vagy társas vállalkozásról, a legtöbb esetben van lehetőség az adóköltségek csökkentésére az adókockázatok növelése nélkül. Mivel a vállalkozások általában azért működnek, hogy a tulajdonosainak jövedelmet termeljenek, azért nem elhanyagolható tény, hogy a megtermelt bevétel után mennyi adózott jövedelem kerül a tulajdonosokhoz. Többféle adóoptimalizálási lehetőség létezhet, elsősorban a vállalkozás és a tulajdonosok profilján múlik, hogy melyiket lehet a legjobban alkalmazni.

Adóoptimalizálás ötletek vállalkozásoknak

Első körben az a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó adókat érdemes megvizsgálni, hogy az ügyvezetés minden lehetséges adóalap csökkentő tételt és adókedvezményt érvényesített-e a működés során.

Ilyenek lehetnek például a foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkaadói járulékteher kedvezmények (életkorhoz, végzettséghez vagy álláskeresés utáni munkavégzéshez kapcsolódó adócsökkentő tételek), vagy az Iparűzési adót csökkentő tételek teljes körű elszámolása (közvetített szolgáltatások, alvállalkozói teljesítések).

Nem utolsó sorban a Társasági adóban is érvényesíthetőek adóalap csökkentő tételek (pl. fejlesztési tartalék képzése, ha 4 éven belül beruházásokat kívánunk létrehozni a vállalkozásban), vagy adókedvezmények (pl. beruházáshoz kapcsolódó kamat után igénybe vehető végleges adócsökkentő tételek.

Másrészt egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett „kisadók”, mint amilyen a KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója), valamint a KIVA (Kisvállalati adó). Ezen adók alkalmazása a legtöbb esetben feltételekhez kötött, valamint csak bizonyos tevékenységek és üzleti konstrukciók esetén jelenthetnek igazán előny a profit arányos adókkal szemben. Ezért ajánlatos vállalkozás indítás előtt, vagy akár egy működő vállalkozás egy lezárt üzleti éve után kalkulációt végezni arra, hogy egy ilyen adóba való átlépés milyen előnyökkel járhat, amely nemcsak a vállalkozás terhelő adók, de a tulajdonosok által kivont jövedelem adóztatásában is jelentős adóteher csökkentéssel járhat.

Nem utolsó sorban a profitarányos jövedelem adóknál arra is ügyelniük kell a vállalkozás tulajdonosainak, hogy egy magas adózás eredményt generáló üzlet során ne csak a vállalkozás számviteli zárásakor a magas adóterhű osztalék formájában jussanak a megérdemelt hasznukhoz. Számos olyan lehetőség van arra, hogy jóval kisebb adóteher mellett, folyamatosan és költségként elszámolva a saját magánvagyonukat gyarapíthassák a vállalkozás által kitermelt eredménnyel. Másik lehetőség még, hogy a magánköltségeik egy részét vállalkozás érdekében felmerült költségként számolják el, ezzel is csökkentve az adóztatható eredményt (pl. céges autó használata) .

Érdekes módon nem csak a jövedelemadóknál, hanem a forgalmi adóknál is el lehet érni adócsökkenést. Bár az ÁFA törvény elég szigorúan fogalmaz a vállalkozás érdekében elszámolt kiadásokban felszámolt forgalmi adó levonhatóságával kapcsolatosan, mégis az adott körülmények és ellenőrizhetőségi fok nagyobb mozgásteret engedhet az fizetendő ÁFA csökkentésére. Valamint vannak olyan lehetőségek is, amely során alapvetően az eredetileg a levonási tilalom alá eső beszerzésekből is ÁFA-t takaríthatunk meg (pl. a személygépjárművek pénzügyi lízingje).


Fontos még megemlíteni, hogy az alanyi ÁFA adómentesség (2019-től 12 milló Forint árbevétel alatt választható már) és az ÁFA körösség között is lehetnek olyan tényezők a vállalkozás tevékenysége folytán, ami biztosíthatja hogy a legkevesebb forgalmi adót, és a legnagyobb jövedelmet realizáljuk a vállalkozásban. Erről szóló cikkünk itt található. 

Adóoptimalizálás ötletek magánszemélyeknek

Nem elhanyagolható tényező, hogy nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek is számos adócsökkentő kedvezménnyel és adó visszatérítéssel élhetnek a jövedelemszerzésük során. Bruttó munkabérüket terhelő adóikat nemcsak csökkenthetik (családi adó- és járulékkedvezmény, személyi kedvezmény betegségek után, első házasok kedvezménye), hanem a befizetett személyi jövedelem adót (SZJA) vissza is kérhetik különböző törvény által biztosított lehetőségek útján (egészség- és nyugdíjpénztári befizetés, nyugdíj-biztosítás, NYESZ számla nyitása).


De az ingatlan érékesítésből vagy vásárlásból származó illeték és SZJA terheiket is tudják csökkenteni, ha ismerik a törvény adta lehetőségeket, és ezeket lehetőség szerint ki is használják a bevallásaikban, vagy a tranzakciók időzítéseinek tervezésével.