Mindenképpen elismerést érdemlő az ötlet, ha valaki vállalkozást szeretne alapítani. A konzultációink során nagyon sok induló vállalkozásnak nyújtottunk már adózási és üzleti tanácsokat ebben a fontos témakörben, a leszűrt tapasztalatok alapján összeszedtük a legjellemzőbb és legfontosabb kérdéseket, amelyeket mindenképpen érdemes átgondolni a vállalkozás alapítás – jobbik esetben egy adótanácsadóval való konzultáció – előtt.

1. Mi a vállalkozás célja? Lesz-e elegendő jövedelem?

Nehéz lenne az összes példát felsorolni vállalkozási célokra, de azt bátran kijelenthetjük, hogy a legtöbben azért indítanak vállalkozást, hogy jövedelmet szerezzenek. Tehát elsősorban meg kell tervezni – vagy már előkészíteni – a várható bevételeket, és a költségek levonása után várható profitot.
Mekkora bevétel várható? Kiktől? Milyen rendszerességgel? Mikortól? A bevétel a vállalkozás kulcsa, ha ezekre a kérdésekre nincs még egyértelmű válasz, lehet nem is beszélhetünk vállalkozásról érdemi módon.

Javaslat: Vállalkozás indítás előtt legalább a bevételek legyenek előre megtervezve, vagy már megfelelően előkészített üzlet vagy partneri kapcsolat álljon készen, mivel a vállalkozás az alapítás után még ha nem is működik, de sok költséget pl. (adók, könyvelő, marketing) von maga után, amit a bevételekből ésszerű finanszírozni.

2. Milyen vállalkozási formát válasszak? Egyedül vagy társulva vállalkozzak?

Ezek a kérdéseket könnyebb egy szakemberrel együtt megválaszolni, de érdemes ebben a témakörben is kutatómunkát végezni.
A vállalkozási formák – leggyakrabban előfordulók: egyéni vállalkozás, betéti társaság, korlátolt felelősségű vállalkozás – javarészt behatárolják a működés bizonyos folyamatait, mint például a választható jövedelemadózási módokat, vagyoni felelősséget, járulékfizetést, fenntartási költségeket.

Javaslat: Érdemes az üzleti tervezés során legalább 2 vállalkozási formára is elkészíteni egy „pro/kontra” listát, mert minden vállalkozási formának vannak előnyei, amit egy vállalkozás indításánál ki lehet használni. Később – ha megéri – több vállalkozást is lehet egymással párhuzamos működtetni, tehát a döntésünk nem végleges.

3. Milyen jövedelemadózási formát válasszak? Legyek ÁFA körös?

Itt már erősen javasolt egy adótanácsadó igénybe vétele, mivel az online fellelhető szakirodalom sok esetben hiányos, vagy már nem aktuális.
A konzultáció során az adótanácsadó nem csak az adóköltségeket számolja ki a legoptimálisabban, hanem felhívja a figyelmet az adókockázatokra is, tehát elkerülhetőek az adóbírságok és a további hatósági szankciók.

Javaslat: A vállalkozói közbeszéd szerint az alanyi mentes KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozást érdemes az elején indítani, de ez nem minden esetben igaz.
Vannak olyan helyzetek, amikor az ÁFA körösség, vagy a nem KATA-s vállalkozás adóköltségei jóval kisebbek (pl. másodállásban végzett vállalkozás, külföldi ügyletek). ÁFA témával kapcsolatos cikk itt olvasható.

4. Ellenőrző lista vállalkozás indítás előtt, ha már papíron tényleg minden meg van tervezve

Végére leírjuk, hogy egy vállalkozás indítás előtt a fentieken kívül még mire kell figyelmet fordítanunk (vagy szakembertől útbaigazítást kérni):

  •  Tudjuk, hogy hol lesz a vállalkozás székhelye? Ha szükséges, fel tudunk-e mutatni használati engedélyt? Mennyi lesz az iparűzési adó?
  • Tudjuk, hogy hivatalosan milyen tevékenységi kört fogunk végezni? Van-e hozzá szakképzettségünk, tudjuk melyik hatóságnál kell engedélyt szerezni/bejelenteni?
  • Szükséges-e forrást bevonni a vállalkozásba? Elegendő a saját tőke? Kell-e idegen forrást igénybe venni (családi/baráti kölcsön, bankhitel, tőkejuttatás)?
  • Van-e elérhető pályázat induló vállalkozásoknak? Eszközvásárlásomat vagy munkaerő felvételemet tudom-e pályázatból finanszírozni?
  • Rendelkezem-e Ügyfélkapu regisztrációval, ha igen, tudom-e a belépési kódomat?

Összefoglalva egy vállalkozás indítása nagyon sok kérdést – ami legtöbbször pénzben mérhető – felvet, egy üzleti terv elkészítése mindenképpen hasznos, viszont bizonyos kérdéseket a lehető legjobban szakember igénybevételével tudjuk a legpontosabban megválaszolni, ami később remélhetőleg a tanácsadási díj többszörösével fog megtérülni megspórolt adók vagy utánajárásra elhasznált munkaidő formájában.