A cikksorozat második részében a 2021 évi változás az a részét vizsgáljuk, amelyben a törvény egy magánszemély részére CSAKIS EGY vállalkozásban teszi lehetővé a kisadózói státusz folytatását.

2020 végéig tehát eddig is lehetőség volt arra, hogy egy magánszemély több vállalkozásban is kisadózóként a KATA adóval kiváltsa a vállalkozásból szerzett jövedelem adóit. 

Ennek tipikus példája volt az, amikor egy magánszemély egyéni vállalkozóként és egy betéti társaság (BT) kültagjaként volt kisadózó (ezt a törvény nem tiltotta, habár nem is nevesítette, valószínűleg erre nem gondoltak a törvényalkotók korábban).
Érdemes tudni, hogy a betéti társaság akkor lesz a KATA alanya, ha legalább az egyik tagja be van jelentve kisadózóként. (Több infó ebben a cikkben)

Visszatérve a 2021-es változásokra, törvény szerint  tovább nem folytatható a többes KATA jogviszony 2021.01.01-től (az a magánszemély továbbra is ebben a helyzetben marad, annak a NAV hivatalból törli az egyik kisadózói státuszát).

Tehát a már korábban példaként felhozott helyzet (EV és BT kültagként való kisadózói státusz) lényegében az alábbiak szerint lenne folytatható tovább:

 1. Egyéni vállalkozóként kilép a KATA alól és SZJA adózásban folytatja tovább a tevékenységét A BT-ben továbbra is kisadózó marad.

   

 2. A Betéti társaság,ha nincs másik olyan tag, aki személyesen működik közre a vállalkozásban kiadózóként, akkor másik adózásban folytatja tovább a működését (Társasági adó vagy Kisvállalati adó), mivel egyik tagja sem marad kisadózó. Az EV marad továbbra is KATA alany

Mindkét eset valószínűleg hátrányos változást okozhat egyik másik adónembe átlépés miatt, viszont a két vállalkozás KATA alanyisága az alábbi módokon tartható fent:

 1. Ha a BT kültajga a kisadózó (aki már EV-ben is kisadózó), akkor a BT beltagjának kisadózónak kell lennie, hogy a BT KATA adóalany maradjon.

   

 2. Ha a BT beltagja is kisadózó, akkor a BT azon tagja aki már másik vállalkozásban is KATA alany, akkor a tevékenységét csak munkaviszonyban folytathatja tovább a BT tagjaként a törvény szerint.

   

 3. Ha BT beltagja is kisadózó , akkor a BT azon tagja aki már másik vállalkozásban is KATA alany és a továbbiakban már nem működik közre a vállalkozásban személyesen, akkor a BT-ben már nem lesz kisadózó, hanem tevékenységet nem végző „csendestárs” tagként lesz a KATA-s BT tagja.

Összefoglalva:
Többes KATA jogviszony esetén 2020 végéig érdemes felmérni a törvény adta lehetőségeket, hogy az egyik vállalkozásban való adónem áttérés, vagy a Betéti t
ársaság átszervezése ad-e jobb megoldást a körülményeket és kockázatokat figyelembe véve.

A KATA 2021 KISOKOS – Az új szabályok értelmezése és megoldási alternatívák E-KÖNYV tartalma IDE KATTINTVA tekinthető meg.

 

KATA 2021 KISOKOS