Rövid bemutató a Kisadózók Tételes Adójáról, mint Jövedelem adónemről.

A Kisadózó vállalkozások tételes adója, egyszerűsített nevén KATA, 2013. január 1-től választható a mikrovállalkozások meghatározott köre számára, adózásilag és adminisztráció tekintetében egyszerűbb és könnyebb környezetet kialakítva a számukra.

A KATA-t egyéni vállalkozók, egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok választhatják (csak magánszemély tagokkal rendelkező társaságok). Az egyéni vállalkozás és az egyéni cég esetében a magánszemély válik kisadózóvá, a közkereset és betéti társaság esetében pedig maga a vállalkozás lesz a kisadózó abban az esetben, ha legalább az egyik vállalkozás tevékenységében résztvevő tagja KATA adózást választ.

A kisadózó státusz válaszható mind a felsorolt vállalkozás alapításakor, valamint később első ízben bármikor, a bejelentést követő hónap első napjától.

Az egyéni vállalkozónál a KATA kiváltja vállalkozói SZJA-t, a vállalkozói osztalékalap utáni SZJA-t és az ez után fizetendő egészségügyi hozzájárulást, valamint a vállalkozó kivétet terhelő SZJA-t és járulékokat is.

Az egyéni cégnél, a közkereseti és betéti társaságnál pedig magát a vállalkozást mentesíti a társasági adó fizetés alól, valamint a kisadózónak bejelentett tagok bármilyen címen kivett jövedelmét terhelő adókat és járulékokat pl. tagi kivét, megbízási díj és munkabér, osztalék).

A KATA nem váltja ki a vállalkozás tevékenységében nem kisadózóként bejelentett személyek pl. alkalmazottak, megbízott magánszemélyek, nem kisadózó tagok jövedelmét terhelő adókat, illetve az iparűzési adót sem (viszont ebben az adónemben is kedvezményben részesülhetnek a kisadózók)

Fontos megemlíteni, hogy a KATA egy tételes jövedelemadó, vagyis az ÁFA-val nincs semmilyen formában összefüggésben. Tehát egy kisadózó ugyanúgy lehet ÁFA alany vagy alanyi adómentes is. és ugyanazon számlázi szabályok vonatkoznak rá, mint a többi vállalkozásra, viszont a számláján kötelező feltüntetni a kisadózó státuszát.

A cikksorozat következő része “A kisadó mértéke, azaz ki minősül főállású, és ki másodállású kisadózónak” címének azt fogja vizsgálni, hogy a kisadózónak milyen esetekben mekkora mértékű havi tételes adót kell fizetnie.

Ha vállalkozást szeretne inditani vagy a meglévő vállalkozásával a kisadózók tételes adóját szeretné választani, ajánlatos konzultálni egy szakemberrel, mert nem mindig ez az adózási mód előnyös egy vállalkozás számára.