Előző cikkben részleteztük, hogy a KATA jövedelemadót választó kisadózó milyen esetekben minősül fő- illetve mellékállásúnak. Társadalombiztosítás szempontból vizsgálva csak a főállású kisadózó (akinek havonta 50 e Ft a tételes adója) minősül biztosítottnak, azaz jogosult egészségügyi és nyugdíjellátásra. Fontos tudni, hogy a KATA adóalany önkéntes alapon választhatja, hogy magasabb összegű, azaz 75 ezer Ft-os havi adófizetést vállal, amivel növelni tudja társadalombiztosítási ellátások számítási alapja.

2018-ban ezek az összegek:
– 50 ezer Ft-ot fizető kisadózó esetén: 94.400 Ft
– 75 ezer Ft-ot fizető kisadózó esetén: 158.400 Ft

Láthatjuk, hogy ezek az összegek alulról és felülről is csak súrolják az idei évi minimálbér összegét (138.000 Ft), ezért tanácsos időben egy hosszú távú megtakarítási formában előgondoskodni a nyugdíjas évekről.

A kisadózó hivatalos jövedelmét a törvény az adóbevallással lezárt évben szerzett KATA bevételek 60%-ban határozza meg. Tehát ez az összeg fog szerepelni a NAV-tól kért jövedelemigazoláson.

Mi történik, ha szüneteltetés alatt van a KATA-s vállalkozás?
Az első és a legfontosabb szempont, hogy csak azokra a hónapokra nem kell megfizetni a tétes adót, amelyben teljes hónapban szüneteltetés alatt volt a vállalkozás. Másrészt a főállású kisadózó, mivel semmilyen formában nem lesz biztosított, ezért a szüneteltetés időszakára egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére lesz kötelezett, amelynek mértéke 2018-ban napi 244 Ft, azaz havi 7.320 Ft.

Más esetek, mikor mentesül(het) a tételes adófizetés alól a kisadózó:

  1. táppénzben, baleseti táppénzben, CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben vagy ápolási díjban részesül,
  2. katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
  3. fogvatartott,
  4. egyéni vállalkozását szüneteltette,
  5. kiegészítő tevékenységet folytatóként (nyugdíjas) keresőképtelen,

KIVÉVE, ha a kisadózóként a tevékenységét folytatja (értelmezésem szerint bevételt szerez)

Az első három indok miatt még úgy is mentesülhet a kisadózó az adófizetés alól, ha a fenti állapotok legalább 30 napig fennállnak.
(pl. a vállalkozó 31 napot táppénzen van, akkor az első törthónapra még megfizeti, de a következőre már nem kell tételes adót fizetnie)

Fontos megjegyezni, hogy ha a kisadózó akármilyen oknál fogva is mentesül egy adott hónapra a tételes adó megfizetése alól, akkor az éves 12 millió Ft-os KATA kerete arányaiban csökken (azaz havonta 1 millió Ft-al).
Másrészt a mentesült hónapot követő hónap 12. napjáig köteles a kisadózó bejelenteni ezt a tényt, mert különben a NAV automatikusan előírja a tételes adót még a mentesült hónapra is!

Pin It on Pinterest