Minden vállalkozás – így a KATA (kisadózó vállalkozás tételes adójának) alanyai is – azon Önkormányzat területén, ahol a bejelentett székhelyük vagy a telephelyük által vállalkozói tevékenységet végeznek a helyi iparűzési adó (röviden HIPA) alanyaivá válnak.

 

Fontos tudni, hogy bizonyos adózási elemekben az Önkormányzatok eltérhetnek egymástól, ilyenek például az adó, valamint a különböző kedvezmények mértéke. Ezért a cikk csak az egységesen kötelező érvényű jogszabályi kötelezettségeket tudja csak bemutatni a teljesség igénye nélkül.

 

 

 

Önkormányzati bejelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók

 

 

 

A vállalkozói tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül kell bejelentkezni elektronikusan a székhely/telephely szerinti Önkormányzathoz.

 

2018.01.01-től a cégbíróságon jegyzett vállalkozások (pl. betéti társaságok) mentesülnek a bejelentkezési kötelezettség alól, mivel a NAV automatikusan elküldi a vállalkozói adatokat az illetékes Önkormányzatoknak.

 

FONTOS! A KATA adóalanyok fix iparűzési adó választásáról (röviden tételes iparűzési adófizetés) a bejelentkezés során is lehet nyilatkozni, viszont törvény szerint 45 nap áll erre rendelkezésre induló vállalkozásoknak, vagy évközben KATA adózást választók számára.

 

 

A választható 3 féle adóalap számítási mód

 

  • Főszabály szerinti adóalap

 

KATA adóalanyoknak a bevételi nyilvántartás szerinti nettó árbevétel lesz iparűzési adó alapja, ami csökkenthető a vállalkozás érdekében felmerült anyagköltségekkel, eladott áruk beszerzési értékével, eladott közvetített szolgáltatások beszerzési értékével valamint alvállalkozói teljesítésekkel. Az így kiszámolt adóalap és Önkormányzat szerinti adókulcs szorzata lesz az adókötelezettség.

 

Ez az adózási mód KATA alanyoknál akkor alkalmazható, ha nem nyilatkoznak a tételes iparűzési adófizetésről az adót adóévre vonatkozóan.

 

  • Egyszerűsített adóalap

 

Ez akkor választható a KATA adóalanyoknak, ha a bevételi nyilvántartás szerinti nettó árbevétel nem haladja meg az évi 8 millió forintot, valamint nem lett a tételes iparűzési adófizetésről nyilatkozat téve az adóévre vonatkozóan.

 

Ilyenkor az adóalap a bevételi nyilvántartás szerinti bevétel 80 százaléka.

 

Tudni érdemes, hogy a fenti két adóalap számítási mód az éves bevallásban szabadon választható, tehát érdemes mindkét módra kalkulációt végezni, és a kisebbet választani.

 

  • KATA szerinti tételes adóalap

 

Ebben az esetben a vállalkozó nyilatkozik, hogy az adott adóévre az adóalapját 2,5 millió forintra állapítja meg (évközben kezdő vagy KATA adózást választó vállalkozóknál ez az adóalap nap arányosan lesz megállapítva).

Ezt a választását a vállalkozás indítást követő 45 napon belül, vagy az adóévben 02.15-ig tudja megtenni, utána automatikusan a következő évekre csak akkor kell újra nyilatkoznia, ha módosítani akarja a választását.

 

 

A 3 féle adó megállapítási módot ismerve kitűnik, hogy ha meg tudjuk becsülni az éves bevételt és a lehetséges adóalapot csökkentő költségeket, akkor a helyes adózási mód kiválasztásával optimalizálható az adófizetés.

 

 

Határidők, bevallás készítés és előlegfizetés

 

 

A főszabály szerinti, valamint az egyszerűsített adóalapot választó vállalkozásoknak a bevallás készítési határidő alapesetben tárgyévet követő év ötödik hónapjának utolsó napja, azaz május 31.

 

A KATA tételes adóalapot választó kisadózó vállalkozásoknak nem kell erre az időpontra bevallást készíteniük, mivel az adóalapjuk és így az adófizetésük előre meghatározott.

 

Viszont abban az esetben, ha a KATA tételes adóalapot választó kisadózó vállalkozás olyan Önkormányzat területén végzi a tevékenységét, ahol helyi rendelet alapján adómentességre vagy kedvezményre jogosult, azoknak január 15-ig bevallást kell készíteniük, hogy ezeket érvényesíthetőek legyenek. A kedvezményekről érdemes információt szerezni már a bejelentkezés során!

 

Iparűzési adó tekintetében minden vállalkozásnak adóelőleg kell fizetnie évi két részletben, ezeknek az időpontja március 15. és szeptember 15.

 

Az adóelőleg mértéke a főszabály szerinti, valamint az egyszerűsített adóalapot választó vállalkozások esetében az előző év adófizetési kötelezettségéből számolja ki az Önkormányzat.

 

A KATA tételes adóalapot választó kisadózó adóelőlege alapesetben az éves adófizetési kötelezettség, amelyet fele-fele arányban fizet meg a két adóelőleg fizetési időszakban.

 

 

Speciális tudnivalók a KATA tételes adófizetéssel kapcsolatosan

 

 

Ahogy korábban írtuk, évközben kezdő vagy ezt az adózási módot választó adózók esetében az éves 2,5 millió forintos adóalap nap arányos az éves működés viszonylatában pl. egy július 1-én kezdő kisadózó vállalkozás adóalapja csak 1,25 millió forint.

 

A tételes adóalap akkor is naparányosan csökken, ha a kisadózó vállalkozásnak valamilyen oknál fogva a NAV felé fizetendő tételes adófizetés alól mentesül pl. szüneteltetés, táppénz, CSED vagy GYED miatt. Viszont ezt a tényt változásbejelentőn jelezni kell az Önkormányzat felé elektronikus formában

 

Végül gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás több Önkormányzat területén is végez vállalkozási tevékenységet. Ilyenkor ha a kisadózó vállalkozás a KATA tételes adófizetést választja az iparűzési adó tekintetében, akkor a választása minden Önkormányzatnak fizetendő iparűzési adóra érvényes, és az adóalap Önkormányzatonként 2,5-2,5 millió Ft.

 

 

A leírtak terjedelméből és sokrétűségéből adódóan bátran elmondhatjuk, a KATA kisadózó vállalkozásoknak az iparűzési adó tekintetében elég sok mindenre kell odafigyelni, hogy betartsák a jogszabályokat vagy hogy a legoptimálisabb adófizetést válasszák ki maguknak.

 

Pin It on Pinterest