Cikkükben a vállalkozásoknak a könyveléshez és az adózás kapcsolódó általános év végi teendőit soroljuk fel (a teljesség igénye nélkül), illetve gondolatébresztőt adunk az esetleges adózási forma választásokhoz:
 • Év végi (december 20.) társasági és iparűzési adó feltöltése az éves várható adó 90%-ára: ez azoknak a társasági adót választó vállalkozásoknak kötelező, amelyeknek a tavalyi év előtti éves árbevétele meghaladta a 100 millió Forintot. Sokat segít, ha már december elején megtudjuk becsülni a várható éves adókötelezettségünket.
 • Tárgyi eszközeink és készleteink számbavétele: Nézzük össze a nyilvántartásainkat a valós helyzettel, azaz minden papíron használt tárgyi eszköz a birtokunkban van-e, ha igen, mennyire szolgálja a vállalkozás érdekét. Kell-e selejtezni, vagy kivezetni tárgyi eszközeinket?
  Ha vannak készleteink, a nyilvántartásunk a valós helyzetet mutatja-e? Vagy ha nincs folyamatos nyilvántartásunk, akkor évente legalább egyszer mindenképpen készítsük leltárt.
 • Követelések és kötelezettségek ellenőrzése: Vannak-e régen tartozó ügyfeleink? Ha igen, elismert a követelés, vagy várható-e a pénzügyi teljesítés? Minden kötelezettségünkről van-e tudomásunk, ha igen nem-e léptük túl a fizetési határidőt? Váratlan meglepetéseket okozhatnak a ki nem fizetett szállítóink, ha nem jelezzük a fizetési szándékunkat!
 • Tervezett jövő évi beruházás az idei eredmény terhére: Ha 4 éven belül tervezünk nagyobb értékű eszközt vásárolni vagy bővíteni, akkor élhetünk a fejlesztési tartalék képzésével. Gyakorlatban a később megvásárolt eszköz beszerzési értékével az idei évi adóalapot csökkenthetjük, persze később az eszköz élettartalma alatt növelnünk kell az adóalapunkat.
 • Valós költségek előrehozása adócsökkentés érdekében: Ha a bevételeink még mindig meghaladják a költségeinket, érdemes a jövő évre tervezet beszerzéseinket még az idei évben végrehajtani, mint pl. irodai és takarítószerek, kis értékű eszközök, időszaki karbantartások vagy bármely egyéb egyszeri szolgáltatások.
 • Cégkapu regisztráció: dec 31-ig kötelező minden társas vállalkozásnak regisztrálnia ide magát, az ügyfélkapuval hasonló rendszer lesz, a részletek még
  nem publikusak.
Választási lehetőségek az ÁFA-ban és a jövedelemadózásban:

Általános Forgalmi Adó (ÁFA):
Az adóév végéig dönthetünk, hogy a vállalkozásunk alanyi mentes adózó, vagy ÁFA alany legyen-e. Tudnunk kell, hogy több mint valószínű, hogy 2018-ban is 8 millió Forint lesz az alanyi adómentesség határa.

Mikor érdemes elgondolkozni az alanyi adómentességen? Alanyi mentesség kizárólag olyan vállalkozásoknak ajánlott, akik belföldön főleg magánszemélyeknek értékesítenek (árverseny), illetve a tevékenységük nem eszközigényes, azaz kevés visszaigényelhető ÁFA-juk keletkezne.

Jövedelemadók (KATA kivételével, mert az az év bármelyik hónapjában választható)

Ha nem vagyunk kisadózók, akkor egy jól megválasztott jövedelemadóval csökkenthetjük a nyereségünket terhelő adókat. Egyszerűség kedvéért csak az előnyöket soroljuk fel, és a legtöbb adminisztrációt igénylővel kezdjük a felsorolást

 • Társasági adó/Személyi Jövedelem adó (egyéni vállalkozásoknál): Azoknak a vállalkozásoknak, akik a profitjukat minimális szinten tudják tartani, ezáltal nem halmoznak fel nyereséget osztalékkivétel céljából, viszont nem jelentős a bérköltségük (lásd KIVA).
 • KIVA: olyan társas vállalkozások (főleg Kft-nek), amelyek nem élhetnek a KATA adózással, és személyi jellegű kifizetéseik meghaladják a vállalkozás nyereségét, illetve a felhalmozott nyereségük visszaforgatásával vagy tőkebevonással folyamatosan beruházásokat vagy fejlesztéseket hajtanak végre. Az árbevételi limit 500 millió Ft, valamint 50 fő foglalkoztatott.
 • EVA: olyan egyéni és társas vállalkozásoknak (főleg Kft-nek), amelyek nem élhetnek a KATA adózással, és kis költséghányaddal dolgoznak, ÁFA alanyok, valamint éves árbevételük nem haladja meg a 30 millió Forintot.
 • Személyi jövedelemadó átalányadózással: olyan alacsony költséggel működő egyéni vállalkozóknak érdemes elgondolkozniuk ezen, akik valamilyen oknál fogva nem lehetnek KATA adózók, valamint valamelyik kedvezményes költséghányad alá (több mint 40%) eshetnek a tevékenységük alapján pl. kiskereskedelem, mezőgazdaság, építőipar, javító, fényképészet, feldolgozóipar.