2019-ben az ÁFA szempontjából alanyi adómentességet az a vállalkozás választhatja, amelynek az éves árbevétele nem haladja meg 12 millió Ft-ot. Az alanyi mentes adózóknak főszabály szerint nem keletkezik sem adófizetési, sem adólevonási jogosultsága sem.

Viszont vannak olyan gazdasági események, amely során az alanyi mentes adózó nem járhat el alanyi mentes minőségben, hanem az ÁFA alanyokra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznia, azaz ÁFA fizetési és/vagy bevallási kötelezettségük keletkezhet.

A különböző eseteket egy csomagküldő kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás szemszögéből fogjuk vizsgálni.

A legegyszerűbb dolgunk a harmadig ország (EU-n kívüli) országokkal való kereskedésnél való. Köztudott, hogy harmadik országból vállalkozóként rendelünk vámköteles mennyiséget, akkor a vám mellett ÁFA fizetésre is kötelezettek leszünk, amelyet a NAV szab ki a vámköltséggel együtt. Tudni érdemes, hogy ez az ÁFA alapesetben nem visszaigényelhető az alanyi adómentes adózóknak.
Közösségen kívüli termékexport esetén, ha a csomag/szállítmány címzettje harmadik ország, ugyanúgy, mint az ÁFA alanyoknál, a számlát ÁFA nélkül kell kiállítani.

Kicsit bonyolultabb a helyzet az EU-n belüli kereskedelmi kapcsolatoknál. A termékértékesítés hasonlít az előbb leírtakra. Ha az árut EU-s vevőnek adjuk fel, azt alanyi ÁFA mentesként tesszük, és erre hivatkozni is kell a számlán, valamint alanyi adómentesként kell számlázni.

Közösségen belüli beszerzések során vizsgálni kell, hogy éves szinten eléri-e a beszerzésünk a 10.000 EUR-t (FONTOS: a törvény a belépéskori 252,19 FT/EUR árfolyammal számol, azaz 2,5 millió Ft a határ valójában). Ha nem éri el, akkor választhatunk, hogy EU-s adószám birtokában minden beszerzésünket az eladó 0%-os ÁFA-val számlázza, és belföldön 27%-al adózzon a termék (ekkor nemcsak adófizetési, hanem bevallási kötelezettség is keletkezik), vagy nem adjuk meg az EU-s adószámunkat, és a tagállam ÁFA kulcsával fogjuk kapni a számlát. Természetesen előnyösebb az utóbbi verzió, és kevesebb adminisztrációval jár.
Ezek után egyértelmű, ha az éves beszerzés nagyobb, mint 10.000 EUR, akkor csak az EU-s adószám birtokában lehet közösségen belülről beszerezni terméket, a szállítónak 0%-os ÁFA-val kell számláznia, és bevallási és ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezik az alanyi mentes adózónak.

Összefoglalva a leírtakat:

Az alanyi mentes ÁFA adóalany nem csak belföldre, hanem közösségen belülre és kívülre is alanyi adómentesként értékesít cégnek és magánszemélyeknek is, alanyi adómentes mivoltát a számlán is jeleznie kell ( pl. „VAT-exempt”).

Közösségi beszerzés esetén vagy minden terméket EU-s adószám megadásával adómentesen szerzünk be, majd leadózzuk 27%-al belföldön, vagy ha nem éri az éves beszerzés a 2,5 millió Ft-ot, akkor az eladó államának ÁFA-val terhelve kapjuk meg a terméket. Harmadik országból való beszerzés esetén minden terméket 27%-os ÁFA terhel a vámoltatás során.

A következő cikkben ugyanezen ÁFA alanyi mentes adózói kör nemzetközi szolgáltatás igénybevételét és nyújtását fogjuk megismertetni az olvasókkal!

Ha Ön vállalkozása is alanyi mentes adóalany, és nemzetközi kereskedelmet szeretne folytatni, érdemes előtte a könyvelő mellett egy adószakértő véleményét is kikérni. Tegye meg itt online