2021.09.30-én már hivatalosan is bekerült a Magyar Közlönybe a 560/2021. számú Kormányrendelet, amelyben a 2021-ben megfizetett Személyi Jövedelemadót (SZJA), Kisadózó Vállalkozások Tételes Adóját (KATA), valamint az Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) téríti majd vissza a NAV a jogosultaknak 2022-ben.

 

Cikkünkben kimondottan a KATA adónemben működő vállalkozókra térünk ki. A Kormányrendelet szerint a jogosultak a befizetett tételes KATA adójuk 25%-át, tehát egynegyedét kapják vissza.

(Frissítés: Már a NAV-tól is megkaptuk a hivatalos választ arra, hogy a visszatérítés csakis a havonta tételes – fix összegű – KATA adóra vonatkozik, a 40%-os KATA különadókra nem)

 

Az adóvisszatérítésre csak azok a Kisadózók – tehát olyan magánszemély, akik a KATA adónem alanya – jogosultak, akik az SZJA törvény szerint legalább egy napig családi adókedvezményre lettek volna jogosultak 2021-ben.

 

Lényegében azok a magánszemélyek jogosultak az SZJA szerinti családi adókedvezményre, akik családi pótlékra voltak 2021-ben jogosultak gyermek után, vagy már 91 napja várondós személy (vagy annak a házastársa).

 

Ismeretes, hogy mivel a KATA kiváltja a magánszemélyes Kisadózókat a jövedelmüket terhelő összes adót – így az SZJA-t is – így a KATA alanyai SZJA befizetés hiányában nem tudtak családi kedvezményként adót visszaigényelni, még ha jogosultak is lettek volna.

 

A KATA visszatérítésre minden jogviszonyban működő kisadózó jogosult, tehát a mellékállásúak (havi 25.000 Ft) és az emelt KATA összeget (75.000 Ft) fizetők is.

 

Arra figyelemmel kell lenni az összeg kiszámításánál, hogy csak a ténylegesen megfizetett KATA összegéből jár visszatérítés, tehát ha volt olyan hónap 2021-ben, amikor valamilyen oknál fogva nem kellett fizetni tételes adót pl. szünetelés, táppénz, CSED/GYED vagy Covid19 mentesítés, arra nem kérhető vissza a KATA adó 25%-a.

 

Lényeges tudni, hogy a KATA adózók adóvisszatérítése utólag nem befolyásolja az éves KATA keretüket, valamint a tételes KATA adóval szerzett ellátási alapjukat nyugdíj vagy egészségbiztosítási (Táppénz/CSED/GYED) szempontból sem.

 

Egyéni vállalkozók esetén egyértelműen a magánszemély kapja meg az adóvisszatérítést, viszont KATA adónemben működő jogi személyek – így a KKT. és a BT. – esetében a bejelentett kisadózók kapják vissza a cég által befizetett tételes adót.

 

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy ha a mellékállású kisadózó máshonnan is szerez SZJA köteles jövedelmet, akkor mindkét jogviszonyában jogosult az adóvisszatérítésre, viszont az együttesen visszatéríthető adó összesen évi maximum 809.000 Ft. Ha ezt a kisadózó már az SZJA köteles munkaviszonyában elérte, akkor KATA-s jogviszonyában már nem kérhet vissza adót.

 

(részletszabályok a NAV oldalán)

 

Van arra lehetőség, hogy a Kisadózók már 2022.02.15-ig visszakapják az adót a NAV-tól, akkor 2021.12.31-ig nyilatkozatot kell beküldenie a NAV felé. A NAV tájékoztatása szerint 2021.10.31-ig rendelkezésre fog állni ez a nyilatkozat minta.

 

Ebben különösen szerepelnie kell majd:

  • Kisadózó adatai

  • Kiutaláshoz bankszámlaszám

  • Kedvezményezett eltartattok adatai, vagy nyilatkozat a 91 napos magzat meglétéről

  • Azon magánszemély adatait, akik ugyanazon kedvezményezett eltartottakra is jogosultak lennének az adó visszatérítésre

Ha ez a nyilatkozattétel nem történik meg, akkor a 2022.05.31-án esedékes SZJA bevallásban kell majd a Kisadózóknak is nyilatkozni ezekről, és később is kapják majd meg az adó visszatérítést.

 

OKTÓBER 31-én megjelent a VISSZADO nyomtatvány is, amiről további információkat a NAV oldalán találhatóak