2017.11.14-én egy újabb nagy volumenű adócsomag került megszavazásra, ez előtt csak a nyáron fogadtak el fontosabb adóváltozásokat korábbi cikk. Több adónemben is adócsökkentés történt, valamint törvényileg is előkészítésre került a 2018 nyarától kötetezővé váló számlázó programok online bekötése a NAV-hoz.

Ha az Ön vállalkozását is érintik az adóváltozások, kérdését felteheti online adótanácsadás keretein belül!

  • A főleg munkabéreket terhelő szociális hozzájárulási adó 22%-ről 19,5%-ra csökken, ezzel párhuzamosan az egyszerűsített közteherviselési járulék (Ekho), valamint az egészségügyi hozzájárulás maximális mértéke is 19,5%-ra csökken (pl. a béren kívüli juttatások vállalkozói terhe is ezáltal csökkenni fog)
  • Kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó adózok köre is kibővül, már az ügyvédi irodák is választhatják ezt az adónemet.
    Jövő évtől a főállású kisadózók által pénzbeli ellátások alapja 90 ezer Ft-ról 94.400 Ft-ra növekszik, az emelt összegű tételes adót fizető (75 e Ft) választóknál pedig 150 ezer Forintról 158.400 Ft-ra növekszik.
  • Növekszik az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül adható maximális napi jövedelem összege is, ez jövő évtől 7.631 Ft lesz, tehát ez alatt az összeg alatt a munkavállalónak nem kell SZJA-t fizetnie és bevallás benyújtania a jövedelméről.
  • Csökkennek a munkáltatók adminisztrációs terhei is, mivel már a 2017 évről nem kell elkészíteniük (azaz már 2018 tavaszán) a munkavállalók adóbevallását, mivel már csak a NAV által megállapított adó és az önadózás választható a magánszemélyek számára.
  • A jövő évtől a NAV már csak az éves 5.000 Ft feletti késedelmi pótlékot írja elő az adózók folyószámláján
  • Megszűnik az adószám felfüggesztés intézménye is, illetve NAV adóbírság esetén a fellebbezési lehetőségről lemondóknak és határidőn belüli adóhiány megfizetőknek az 50%-os adóbírságot akár teljes egészében is elengedheti.
  • Meghatározták az adóellenőrzések maximális idejét is: cégbejegyzésre kötelezett adózok esetén 365 nap, míg a több adózónak csak 180 napos lehet az ellenőrzés ideje, ha az adózó a vizsgálatot nem akadályozza.
  • Végül és nem utolsó sorban megtörtént a 2018.07.01-től alkalmazandó számlázási és adatszolgáltatási kötelezettség változások végleges törvénybe öntése is.

A törvény értelmében minden elektronikus számlázó programnak (legyen az telepített vagy felhő alapú) közvetlenül adatot kell szolgáltatnia a NAV részére, azaz a pénztárgépekhez hasonlóan „bekötésre” kerülnek.
A másik fontos változás, hogy ettől az időszaktól az 1 millió forintot meghaladó áthárított ÁFA helyet már a 100 e Ft-ot meghaladó kiállított és befogadott számlákról is adatot kell szolgáltatniuk az adózóknak, ha levonható ÁFA-t akarnak érvényesíteni. Tehát a nyomtatvány alapon kiállított számlákat is, amelyek ÁFA tartalma meghaladja a 100 e Ft-ot, adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik. A törvényi változás kimondatlan célja a papír alapú számlázás visszaszorítása.

JAVASOLT a 2018-as adóévre már olyan számlázó programot használni, aki garantálja a törvénynek való megfelelést, és érdemes kikérni a már használatban lévő számlázó programok fejlesztőinek állásfoglalását a fejlesztésekkel kapcsolatosan!