2020-2019-es évben rendhagyó módon majdnem december közepéig kellett várni, hogy a törvényhozás végleg elfogadja az összes 2020-as évtől alkalmazható adóváltozásokat.

 

A nyári adócsomag már ideje korán elfogadásra került, erről szóló cikkünket itt olvashatják.

Mivel Ügyfeleinknek és Olvasóinknak javarészt a KATA adózáshoz fűződik érdekük, már nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2020-as év nem tartalmaz semmilyen szigorítást – az előzetes hírek ellenére – a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozóan.

(Viszont a NAV már idén is egyre nagyobb létszámmal ellenőrizte a KATA vállalkozásokat kimondottan a bújtatott munkaviszony leleplezésére törekedve, ezért nem árt felülvizsgálni a kapcsolódó törvényi feltételek valamint a bizonyító körülmények meglétét.)

Már lassan megszokhatjuk, hogy az adócsomagok már évközi változásokat is tartalmaznak, ezért vannak olyan adónemek, amelyeket nem 2020.01.01-től, hanem évközben, tipikusan 2020.07.01-től alkalmazni kell (ezeket külön jelölni fogjuk).

A mostani felsorolás a teljesség igénye nélkül tipikusan a KKV szektort érintő, a decemberben elfogadott őszi adócsomag változásait tartalmazza.

Általános forgalmi adó (ÁFA)

2020.01.01-től érvényes változások

 • Behajthatatlan követelés ÁFA-ja utólag visszaigényelhetővé válik, ha a követelés bizonyíthatóan és az jogszabályi feltételek alapján már nem érvényesíthető pl. végrehajtás vagy felszámolás eredménytelenül zárul
 • Számlát a teljesítést követően 8 napon belül ki kell állítani (korábban 15 nap volt a határidő)

2020.07.01-től érvényes változások

 • Minden adóalanynak (tehát az alanyi mentes ÁFA alanyoknak is!) minden másik adóalanynak kiállított számlájáról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére (korábban csak a 100 ezer Forintot meghaladó számlákat kellett jelenteni)

 • Ennek a változásnak az a vonzata, hogy az adatszolgáltatás köteles számlákra kötelező ráírni a vevő adószámát

Társadalombiztosítási ellátások és járulékok

2020.01.01-től érvényes változások

 • Egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.500 Forintról 7.710 Forintra nő

   

 • Nagyszülői GYED: nem nyugdíjas nagyszülők jövő év első napjától jogosulttá válnak a gyermekgondozási díjra

2020.07.01-től érvényes változások

 • Nyugdíjasok foglalkoztatása: már nem csak a munkaviszony, hanem az összes többi jogviszony (pl. megbízási, tagi jogviszony) esetén sincs járulék fizetés (tehát csak 15% SZJA-t kell fizetni)

   

 • Egységesítik a 4 kötelezően fizetendő járulékot (pénzbeli és természetbeni egészségbiztosítási járulék, munkaerő piaci járulék és nyugdíj-biztosítási járulék), így 18,5 % lesz egységes társadalombiztosítási járulék

   

 • Egyéni és társas vállalkozóknak a kötelezően fizetendő egészségbiztosítási járulékot már csak a minimálbér után kell megfizetni (korábban a 150%-a után)

 • Munkaviszony után legalább a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni a kötelező járulékokat. Ha például egy részmunkaidős foglalkoztatás esetén a járulékalap nem éri el ezt az összeget, a munkavállalónak maga után (a nettó bérből) kell megfizetnie a járulékokat.

   

 • Ettől az időponttól kezdve, ha valaki 3 hónapos elmaradása van az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésben, a sürgősségi eseteken kívül az egészségügyi ellátását magának kell finanszíroznia

Kisadózó vállalkozások tételes adója

 • Az a kisadózó aki örökbefogadói díjban részesül mentesülhet a tételes adó fizetés alól, ha mellette nem végez tevékenységet és 1 naptári hónapban végig fennáll ez a körülmény.

Szociális hozzájárulási adó

 • 2020.07.01-től Szociális hozzájárulási adó 17,5%-ról 15,5%-ra csökken